Deze keer wil ik het hebben over iets waar heel veel mensen huiverig voor zijn; het zelf coils bouwen.
Het klinkt moeilijker dan het is. Je moet gewoon net even weten wat je nodig hebt! Het daadwerkelijk maken van de coil is namelijk best makkelijk.
Wij leggen je in ieder geval graag uit wat de voordelen zijn, maar vooral ook hoe je stap voor stap je eigen coil kunt maken.
Wij leggen je in ieder geval graag uit wat de voordelen zijn, maar vooral ook hoe je stap voor stap je eigen coil kunt maken.
Wat zijn DIY coils?
Misschien heb je deze term wel eens voorbij zien komen. DIY staat voor het Engelse “Do it Yourself” en betekent eigenlijk “doe het zelf”. Een DIY coil is dus een coil die je zelf hebt gemaakt.
Kunnen DIY coils in elke clearomizer?
Nee. Een DIY coil is eigenlijk vooral van toepassing op zogenaamde Rebuildable Atomizers. Dit onderdeel heeft veel weg van een clearomizer, maar is toch net iets anders. Een Rebuildable Atomizer is juist zo ontworpen dat je er makkelijk zelf een coil op kunt bouwen.
Rebuildable Atomizers zijn daarnaast ook nog in te delen in twee verschillende categorieën, namelijk RTA en RDA.
RTA's en RDA's
De afkorting RTA staat voor Rebuildable TANK Atomizer en RDA staat weer voor Rebuildable DRIPPING Atomizer. Het verschil is dat de tank-versie dus een tank heeft, en dat je in de dripping atomizer dus de e-liquid op de lontjes (ook wel wick genoemd) moet druppelen.
Een tank geeft in de regel iets minder damp, maar vaak nog steeds meer als een clearomizer met een standaard fabriekscoil.
Een dripping atomizer is een heel eenvoudig ding; een badje met zogeheten posts, waar je de draden van de coil(s) in schroeft of klemt. Daardoorheen komt de wick die naar beneden in het badje e-liquid hangt en deze opzuigt door middel van zogenaamde capillaire werking.
Waarom zelf coils maken?
De vapers onder ons weten dat je met enige regelmaat de coil (het verwarmingselementje wat damp maakt van je vloeistof) moet vervangen van je clearomizer. Tegenwoordig worden clearomizers steeds beter, en dat is voor een groot deel te danken aan de ontwikkeling van de fabriekscoils.
Fabriekscoils vaak wat duurder
Dat is op zich natuurlijk een goed ding, maar helaas worden door die nieuwe technieken de fabriekscoils vaak ook iets duurder. En dat is minder natuurlijk: zeker als je nogal eens van smaakje wisselt kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen, en zelf bouwen is misschien wel eenvoudiger als je zou denken.
Door zelf je coils te bouwen ga je daarnaast ook beter begrijpen hoe je e-sigaret eigenlijk werkt, wat stiekem best interessant is.
Hoe kan ik zelf coils leren maken?
Vooral door te doen. Maar om je enige houvast en sturing te geven, kun je uiteraard deze blog verder lezen en volgen. Hierin leggen wij jou graag stap voor stap uit hoe je zelf een coil kunt maken.
Wat heb ik nodig om eigen coils te maken?
Je kunt een coil wikkelen met alleen een kleine schroevendraaier, een goed kniptangetje, een pincet en een lekker scherp schaartje voor de wick. Daarnaast heb je uiteraard (weerstands-) draad en de wick zelf nodig.
In het kort is het handig als je het volgende bij de hand hebt:
- Een RTA of RDA
- Een box mod of batterij
- Schroevendraaiertje
- Kniptang
- Schaar
- Pincet
- Weerstandsdraad
- Wick
- Ohm meter
- Geduld en wat tijd
Om het jezelf nog makkelijker te maken, zijn er ook nog allerlei handige tools beschikbaar om je eigen coils mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Coil jig
- Coil maker
Je eigen coils maken, stap voor stap!
In deze tutorial leggen wij je graag uit hoe je een coil maakt en hoe je deze zelf kunt wikkelen. Er zijn verschillende soorten coils die je kunt maken, maar wij houden het in deze tutorial bij een redelijk simpele single coil. Vanuit daar kun je uiteraard zelf verder experimenteren.
Het zelf maken van een coil zullen we in 4 stappen doen, in onderstaande volgorde:
Het zelf maken van een coil zullen we in 4 stappen doen, in onderstaande volgorde:
- Je Ohm waarde bepalen
- Het wikkelen van een DIY coil
- Het installeren van je zelfgemaakte coil
- Het testen en afvuren van je zelfgemaakte coil
Stap 1 - Je Ohm waarde bepalen
Voordat je begint moet je eerst beslissen welke Ohm waarde je graag wilt maken.
Om een bepaalde Ohm waarde te kunnen maken, heb je met allerlei factoren te maken zoals de dikte van je draad, het aantal wikkelingen en meer.
Online tool
Om dit makkelijk te berekenen heb je verschillende online tools om te gebruiken. Wijzelf gebruiken die van Steam Engine. Hier kun je namelijk precies aangeven welk soort weerstandsdraad je gebruikt, wat de dikte is, welke diameter je coil gaat hebben, wat je setup gaat zijn en meer. Dan rolt er vanzelf uit hoeveel wikkelingen je nodig hebt met het weerstandsdraad dat je gebruikt, om op een bepaalde Ohm waarde uit te komen.
Ons voorbeeld
In deze tutorial gaan wij een 1.4 Ohm single coil maken. Hiervoor gebruiken we 30AWG / 0.25mm weerstandsdraad met een schroevendraaiertje die een diameter heeft van 1.5mm. Steam Engine geeft aan dat we dan 6.99 wikkelingen nodig hebben. Dat ronden we dus mooi af op 7 wikkelingen.
Stap 2 - Het wikkelen van een DIY coil
In deze stap gaan we het weerstandsdraad om het schroevendraaiertje wikkelen. Voor deze stap heb je daarom de volgende tools nodig:
- Schroevendraaiertje
- Kniptang
- Pincet
- Weerstandsdraad
Knip een stuk draad af (denk bijvoorbeeld aan 12-15cm draad) en houdt het uiteinde van het draad met je duim op de schroevendraaier. Het is fijn om het draad aan de kant van het handvat van je schroevendraaier te wikkelen, dus begin daar zo dicht mogelijk bij.
Wikkelen maar!
Draai en wikkel dan het draad 7 keer om de schroevendraaier heen. Probeer de wikkelingen zo dicht mogelijk tegen elkaar te houden, zonder dat ze elkaar overlappen. Ook moet je proberen het draad zo strak mogelijk om het schroevendraaiertje heen te wikkelen.
Ben je klaar met wikkelen?
Houd dan één uiteinde van het weerstandsdraad vast en trek met de pincet aan de andere kant. Herhaal deze stap met het andere uiteinde van het weerstandsdraad. Zodoende zit het draad zo strak mogelijk om de schroevendraaier heen.
Stap 3 - Het installeren van je zelfgemaakte coil
In deze stap gaan we de coil op je RDA of RTA plaatsen. Ook gaan we meteen de Ohm waarde controleren. Je hebt in deze stap daarom nodig:
- Een RTA of RDA
- Schroevendraaiertje
- Kniptang
- Ohm meter
Op je RTA of RDA heb je zogenoemde ‘posts’. Deze posts hebben een uitsparing, met een schroefje erin. Het is de bedoeling dat de pootjes van je coil hierin vastgeschroefd worden. Dat doe je dus door de schroefjes los te schroeven, de pootjes van je coil in de uitsparing te plaatsen en de schroefjes weer terugschroeven. Het werkt een beetje hetzelfde als een kroonsteentje.
Nadat je de coil hebt vastgeschroefd kun je deze op je Ohm meter plaatsen. Komt de Ohm waarde in de buurt van de Ohm waarde die je wilde maken? Perfect! Wijkt hij echter meer dan 0.2 Ohm af? Dan is er iets nog niet goed.
Foute Ohm waarde?
Belangrijk is dat de coil enkel en alleen de posts aanraakt. Anders is de kans groot op zogenaamde kortsluiting en zal de coil niet goed functioneren en kan hij een rare Ohm waarde aangeven. Controleer ook of de pootjes/uiteindes van je coil niet te lan zijn. Knip er met de kniptang dan een stukje vanaf.
Zorg er ook voor dat de RDA of RTA goed op de Ohm meter is geschroefd. Anders kan hij ook een verkeerde Ohm waarde afgeven.
Stap 4 - Het testen en afvuren van je zelfgemaakte coil
Nu je zeker weet dat de coil goed is en hij geen kortsluiting geeft, kunnen we hem gaan testen. Voor deze stap heb je daarom nodig:
Plaats je RTA of RDA inclusief je zelfgemaakte coil op je box mod of batterij en vuur hem af totdat de coil begint te gloeien. Gloeit de coil gelijkmatig en over het gehele geheel op? Dan is ie eigenlijk al perfect.
Coil gloeit niet mooi!
Zie je echter dat hij op bepaalde punten sneller gloeit en misschien zelfs op bepaalde punten helemaal niet? Knijp dan met je pincet direct na het afvuren de coil wat bij elkaar. Herhaal deze stap totdat de coil wel mooi gelijkmatig en over het gehele geheel opgloeit.
Hoe doe ik zelf mijn coils wicken?
Yes. Je coil is klaar en dus ben je toe aan het wicken van je coil. Er zijn verschillende soorten materialen die je kunt gebruiken, maar zelf hebben we de beste ervaring met organisch katoen. Dat gaan we dan ook in ons voorbeeld gebruiken!
Laagjes katoen!
In de meeste gevallen krijg je laagjes katoen en hier kun je dus een stripje van af knippen. Knip het stukje katoen niet te smal af, want hij het katoen moet wel je coil aanraken, maar knip het ook weer niet te breed, want het katoen moet er wel doorheen kunnen. Zorg er daarnaast voor dat het stripje ongeveer 2,5cm langer is aan beide kanten dan je coil breed is.
Om het stukje katoen makkelijker in je coil te laten glijden, kun je het uiteinde door je vingers laten rollen, zodat het een puntje krijgt wat je door je coil kunt duwen.
Zit het katoen erin?
Zit de wick netjes door je coil heen? Dan kun je de uiteindes naar beneden vouwen of drukken, daar waar de wick de vloeistof op moet nemen en ben je klaar om je eigengemaakte coil in gebruik te nemen!
Goed om te weten: Het kan zijn dat de Ohm waarde van je coil ietwat is gewijzigd nu je hem in gebruik neemt. Dat is normaal!
Wat zijn de voordelen van zelf coils maken?
Het grote voordeel van zelf je coils bouwen is eigenlijk dat als je eenmaal een goed werkende coil hebt, je hem eigenlijk niet meer hoeft weg te gooien. Als hij wat aangekoekt is (en dat worden ze wel eens van sommige e-liquids), maak je de boel tijdens een hervul-momentje open, trek je de wick eruit en laat je de coil goed opgloeien. De coil zelf brandt dan weer keurig netjes schoon, en dan is het alleen een kwestie van een nieuwe wick erin en je bent weer klaar voor gebruik.
Reageren (0)
Login om een reactie achter te laten:
Inloggen